Kiinnostava kierrätysmateriaali

Kierrätysmateriaalin käyttö tekstiilien valmistuksessa

Kuluttava vaatetusala

Paljon on asiaa siitä, miten hurjasti vaatetusala kuormittaa yhteistä palloamme. Tarvitsemme kuitenkin yllemme lämmikettä ja suojaavaa kerrosta. Yksi tosiasia on myös se, että meistä niin moni tykkää shoppailla ja pukeutua kivasti. Valinnoillamme kuitenkin voidaan kääntää suuntaa parempaan. Vaatteen tulee kestää monen monta käyttökertaa ja on hyvä ajatella miten sen elämä voi jatkua sitten, kun siihen ei enää pukeudu. Käyttökertoja voi myös laskea peruuttaen materiaalin edellistä elämää. Mitäpä jos paitani olikin ennen verhot? Jospa lempparikassini olikin puhki rakastetut farkut? Jospa puenkin lapselleni vaarin vanhasta paidasta valmistetun mekon? Parhailla vaatteilla on monipuolisempi tarina kerrottavana, kuin niillä tehtaasta suoraan jätteeksi päätyvillä ylituotantovaatteilla. 

Kaikki ei kuitenkaan aina ole ihan helppoa...

Hiiri se kissalle takkia ompeli 

Kierrätysmateriaalien käyttö on tänäpäivänä paitsi suositeltavaa, myös suosittua, vaikkakaan ei ihan helppoa. Vaatteen tai käyttöesineen valmistaminen kierrätyskankaasta on monimutkaisempaa kuin äkkiseltään luulisi. Aivan ihana ullakolta löytynyt verho olisi mukava kierrättää vaikkapa takiksi, mutta vintin haju saattaa olla hankalammin kankaasta poistettava ja vaatia esimerkiksi monta pesua. Pesujen jälkeen saattaa huomata, että kankaassa on ikuinen tahra, haalistuma tai kuluma juuri väärässä paikassa ja kankaasta saadaan ehkä juuri ja juuri laukku. Käy hieman niinkuin hiirelle, joka ompeli takkia kissalle ja sai lopulta aikaiseksi vain kukkaron. 

Vanha verho sai kierrätettynä uuden elämän tatuoijan essuna ja rusettipantana


Materiaalin etsintä ja työstäminen käyttöön

Vaikka ompelija pystyy monenmoista tekemään kaavoituksella ja kaavojen sijoittamisella kankaalle, voi hyväkuntoistakin  kangasta olla sittenkin liian vähän. Ja lisäähän ei kaupasta sitten saa. Kirppiskierroksia voi joutua tekemään useita, ennen kuin löytyy mätsäävät kangaskuosit ja -laadut juuri haluamaansa projektiin. Toki uutta kangasta voi käyttää kierrätetyn rinnalla, jolloin homma on helpompaa. 


Jos kierrätyskangas onkin vaatteen muodossa, on työvaiheita monta lisää. Tuotteen materiaalista saattaa löytyä ohuiksi kuluneita kohtia tai jopa paikkausta vaativa reikä. Saumat täytyy purkaa tai leikata pois. Joskus saumoista paljastuva kangas on muun kankaan haalistumisen vuoksi eri väristä, eikä sitä voi käyttää tulevaan tuotteeseen. Joskus purkamisen jälkeen täytyy kangas pestä vielä uudelleen. Pestyt kankaat silitetään vielä ennen leikkaamista.


Kierrätyskankaita voidaan myös värjätä ja niihin voidaan painaa kuvioita. Pitää kuitenkin muistaa, että värjätessä kankaan alkuperäinen väri määrää lopputuloksen sävyn. Tummiin kankaisiin voidaan kylläkin painaa vaaleampiakin kuvioita. 

Lakana oli keskeltä jo lähes puhki hiutunut, mutta reunoilla oli paljon tukevaa kangasta jäljellä.
Siitä syntyi vehnäjauhobatiikilla värjäten persoonallinen ostoskassi.



Tuotteen hinnan koostuminen

Kierrätyskankaasta valmistetun vaatteen hinta koostuu mittauksen, kaavoituksen ja ompelun lisäksi näistä edellä mainituista seikoista. Siksi ei aina pystytä antamaan tarkkaa hintaa projektille, eikä kierrätysmateriaalista valmistettu vaate ole välttämättä edullisempi kuin uudesta materiaalista valmistettu, mutta varmasti ekologisempi ja usein myös uniikki. Täytyy pohtia myös erilaisten sarjatyönä tehtävien tuotteiden hintoja, sillä samanlaisia kankaita ei usein ole monia metrejä pakalta otettavaksi, vaan erikokoisia ja -levyisiä kankaita pitää sovitella kaavojen mukaan leikattaviksi.

Kuten minkä tahansa tuotteen hinnassa, on myös näissä, yrityksen juoksevista kuluista osansa.

Leikkuujätteet käyttöön

Leikkuujätteen hyödyntäminen on myös yksi osa kierrättämistä. Vaikka kangas on materiaalina uutta, sen hyödyntäminen vertautuu käytetyn kankaan käyttöön tuotteiden valmistuksessa. Leikkuujätepalat voivat olla kohtuullisen kokoisiakin, mutta erikoisen muotoisia tai niiden kuviointi ja langansuunta haastavat kaavojen asettelijaa. Jos leikkuujätettä on saatavissa huomattavia määriä, voidaan vaatteita suunnitellessa jo ottaa materiaalin haasteet huomioon.

Kierrätyskankaat ja leikkuujäte hyötykäyttöön roolivaatteiksi.


Velhokaapu ja toinenkin hyvinä esimerkkeinä

Lapsi toivoi velhokaapua Harry Potter -leikkeihin. Mikäs sen oivallisempaa kuin ottaa laatikkossa makaava kangas käyttöön. Musta loimusamettitrikoo oli palvellut useampien Halloweenien rekvisiittana. Jostain projektista oli jäänyt epämääräisen muotoinen pala punaista vuorikangasta. Suunnittelin kaavun osat suorakaiteen ja suorakulmaisen kolmion muotoisiksi, jolloin leikkuusuunnitelma oli selkeä, eikä silppua syntynyt. Jäljelle jäävää kangasta katsoessa totesin, että toisen samanlaisen saisin tehtyä. Punainen vuorikangas kyllä meni yhteen kaapuun todella tarkkaan, joten piti keksiä muuta. Tytön ystävän suosikki tuvan väri on vihreä, joten etsin jotain sopivaa kangasta koulun tilkkulaatikosta. Sieltä löytyi vanha tyynyliina, jota ilmeisesti oli käytetty värjäysharjoituksiin. Siitä sain toisen kaavun tehosteet. Kaapujen napit ovat myös jostain vaatteeista puretut ja näin vain lanka oli näissä maagisissa kaavuissa uutta.

Lanttia toivomuskaivoon

Toivoisin, että tulevaisuudessa luokseni saapuisi ihmisiä, joilla olisi halu saada uusi vaate jo käytetystä materiaalista.



Kommentit